Positioning (GPS / GLONASS - Quectel)

Poznavanje tačne pozicije u određenom trenutku odnosno pozicioniranje je zahtev koji se sve češće postavlja pred dizajnere el. uređaja.

Najjednostavniji način za rešavanje ovog problema je korišćenje GPS modula.

Šta je GPS i kako to radi?

GPS (Global Positioning System) je sistem čiji se rad bazira na satelitima u orbiti oko Zemlje koji (u principu) emituju tačno vreme. Znajući pozicije satelita i poredeći vremena dobijena od tih satelita moguće je izračunati tačnu poziciju na mestu prijema metodom triangulacije. Da bi se odredila pozicija, potrebno je da na mestu prijema budu “vidljiva” najmanje 4 satelita. Pored pozicije, kao posledica ovog načina rada dobija se i tačno vreme.

GPS je održavan i u vlasništvu Vlade Sjedinjenih Američkih Država kao javno dobro a delimično je otvoren za civilnu upotrebu. Preciznost civilnog dela sistema je oko 10m pri čemu nije garantovano njegovo funkcionisanje u svakom trenutku.

GPS moduli – Quectel

Implementaciju GPS-a u svoj uređaj najjednostavnije je realizovati korišćenjem GPS modula. GPS moduli u sebi sadrže svu potreban softver i hardver, potrebno im je dodati samo antenu i obezbediti napajanje te povezati sa ostatkom sistema putem serijske veze.

Sa softverske strane, GPS moduli su izuzetno prosti uređaji, obzirom da po ostvarivanju prijema na izlaz periodično šalju vreme i koordinate. Na korisniku je samo da podesi parametre i format u kome želi te informacije.

Drugi sistemi za pozicioniranje

Rusija je za svoje potrebe razvila sistem GLONASS, Evropska unija razvija Galileo, Kina BeiDoua Japan QZSS. Postoji inicijativa da se svi ovi sistemi do 2020 godine objedine u globalni navigacioni sistem.

U ovom trenutku samo su GPS i GLONASS potpuno operativni na globalnom nivou.

Svi Quectel GPS moduli podržavaju GPS a izvestan broj njih podržava i GLONASS, Galileo i BeiDou.

Primene

Najčešća primena praćenje i navigacija u vozilima, letelicama i plovilima što je i primarna namena za koju je GPS i razvijen.

Obzirom da GPS daje i tačno vreme, dobar je izbor i za javne satove, toteme i sl.