Industrijska automatika (SICK)

Za najnovije i detaljnije informacije o industrijskoj automatici pogledajte poseban deo našeg sajta:
industrijska automatizacija.

Industrijski procesi postali su izuzetno zahtevni. Konstantno je neophodno tražiti nova rešenja za kontrolu procesa proizvodnje. Kompanija “SICK” ima u ponudi široku paletu proizvoda upravo za ovu namenu.

U ponudi imamo veliki izbor foto-ćelija, enkodera, induktivnih senzora, kapacitivnih senzora, magnetnih senzora, magnetnih cilindričnih senzora, luminoscentnih skenera, transmitere podataka, kontrasnih skenera, kolor senzora, distanciometara, ultrazvučnih senzora i motor feedback sistema.

Svi ovi senzori se koriste za optimizaciju i kontrolu proizvodnog procesa.

U domenu foto-ćelija izdvojili bi par modela koji se izdvajaju po svojim karakteristikama. Serija W4-3 izdvaja se po svojim mogućnostima. Napomenućemo samo neke od njih: male dimenzije, detekcija objekata gotovo u potpunosti ne zavisi od boje objekta, senzori ove serije imaju “Background Suppression” tj. potiskivanje pozadine što u praktičnom smislu znači da je senzor moguće podesiti na određenu distancu, objekat koji se nalazi na odgovarajućoj distanci se detektuje dok svi ostali objekti koji prolaze na većoj udaljenosti ostaju nedetektovani. Ovakav princip detekcije je neophodan u velikom broju slučajeva. Serija ima “Ecolab” sertifikat koji se odnosi na senzore za upotrebu u prehrambenoj industriji, imaju visok stepen zaštite od lubrikanata i hemijskih sredstava za čišćenje – IP69K.

Serija W12-2 naslednik je serije W12 koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i upotrebu u velikom broju različitih aplikacija. Sastoji se iz 3 podserije. WT12-2 blizinski foto senzori zadovoljavaju veliki broj aplikacija. Jedna od prednosti je da su izuzetno tolerantni na spoljašnu svetlost, proizvode se u varijantama sa crvenim i infracrvenim svetlom, takođe postoje i verzije sa fiber-optičkim kablom.

WL12-2 refleksivni foto senzori idealni su za detekciju transparentnih objekata. Napravljen je u metalnom kućištu sa najvišim stepenom IP zaštite. Ova serija je veoma zastupljena u firmama koje se bave proizvodnjom alkoholnih i bezalkoholnih napitaka.

Serija WS/WE12-2 spada u sam vrh navedene serije. 

Koristi se uglavnom u aplikacijama koje zahtevaju preciznu detekciju predmeta na većim distancama. Proizvodi se u PNP i NPN izvedbi i dolazi sa kablom ili konektorom u zavisnosti od zahteva klijenata.

U ponudi imamo i veliki izbor apsolutnih (jednoobrtni i višeobrtni), linearnih i inkrementalnih enkodera. Izdvojili bi seriju DRS61 inkrementalnih, programabilnih enkodera. Naime, ovi enkoderi mogu se programirati na željeni broj linija od 1 – 8,192. Programiranje se vrši pomoću posebnog softvera i USB konekcije na veoma lak način. Na ovaj način drastično se smanjuje potreba, a samim tim i ušteda, za većim brojem enkodera. Proizvedeni su u specijalnoj “Core Tech” tehnologiji. Navešćemo par bitnih tehničkih detalja:

* jednostavna “Zero-pulse Teach” funkcija pritiskom na taster koji se nalazi na zadnjoj strani enkodera,
* maksimalna pouzdanost uz pomoć opto-ASICs Chip-on-Board tehnologije,
* zamenljive spojnice sa diametrima od 6-15mm kao i ¼, 3/8, ½ inča

Navedeni enkoderi imaju svoju upotrebu npr. u masinskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj, prehrambenoj industriji i na mašinama za pakovanje.