Quectel zadržao lidersku poziciju na tržištu

Quectel i Fibocom su zadržali vodeću poziciju na tržištu, dok je China Mobile pretekao Telit Cinterion i postao treći najveći igrač.
Tri najveće aplikacije činile su oko 51% isporuka u drugom kvartalu 2023. u poređenju sa 41% u drugom kvartalu 2022.
Očekuje se da će isporuke IoT modula za celu 2023. godinu ostati gotovo jednake u odnosu na 2022. godinu.

Isporuke IoT modula na globalnom nivou su zabeležile pad od 3% u odnosu na prethodnu godinu u drugom kvartalu 2023., prema najnovijem izveštaju. Pad je uzrokovan faktorima kao što su niža potražnja i slabiji ekonomski osećaji. Izuzimajući tri vodeće aplikacije– pametna brojila, POS uređaje i automobilsku industriju, većina segmenata je doživela nagli pad isporuka. Ove tri najveće aplikacije činile su oko 51% tržišta u drugom kvartalu 2023. Indija je bila jedino tržište koje je zabeležilo rast u ovom kvartalu.

Komentarišući dinamiku tržišta, pomoćnik direktora Mohit Agrawal je rekao: „U drugom kvartalu 2023. mnogi igrači modula doživeli su pad isporuke jer se tržište smanjilo po prvi put od početka COVID-19. Potražnja za povezanim uređajima izazvana pandemijom se smanjuje dok napori na digitalnoj transformaciji u industrijskim i drugim ključnim vertikalama tek treba da se pretoče u isporuke. Quectelov prihod od međunarodnih tržišta nadmašio je prihod iz Kine. Kineski proizvođači modula sve više dolaze pod američki skeneri iz sigurnosnih razloga. Ovo ispitivanje bi potencijalno moglo dovesti u pitanje njihove planove globalne ekspanzije, otvarajući put drugim dobavljačima da iskoriste više mogućnosti.”

 

Komentarišući buduće izglede, viši analitičar istraživanja Soumen Mandal rekao je: „Očekuje se da će isporuke IoT modula za celu 2023. godinu ostati na istom nivou u odnosu na 2022. Performanse tržišta IoT modula u drugoj polovini 2023. će biti bolje nego u prvoj polovini 2023. jer tržište pokazuje rane znake oporavka. Međutim, niža potražnja utiče na dugoročnu putanju rasta tržišta, pri čemu se trenutna potražnja pomera za 2-3 godine.”

Mandal je dodao: „Usvajanje 5G tehnologije je sporije nego što se očekivalo, prvenstveno zbog njenih većih troškova, problema pokrivenosti i zrelosti ekosistema 5G uređaja. Predstojeći 5G RedCap ima potencijal da postane promena igre u industriji nudeći pristupačnije rešenje. Rano usvajanje 5G RedCap-a se očekuje u POS i ruter/CPE aplikacijama.”

 

Pogledajte još